Κλαδική μελέτη για τον κλάδο ιχθυηρών στη Βουλγαρία

Δημοσιεύθηκε στις 18/01/2024 08:02

Κλαδική μελέτη που εκπόνησε το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας για τον κλάδο των ιχθυηρών στη Βουλγαρία. Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης, παρόλο που η κατανάλωση ψαριών στη Βουλγαρία, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το επίπεδο κατανάλωσης αυξήθηκε ελαφρά τα τελευταία πέντε χρόνια και οι προβλέψεις του κλάδου δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω της αύξησης των εισοδημάτων των καταναλωτών και της αυξανόμενης ζήτησης για υγιεινά τρόφιμα, παρά τις αυξανόμενες τιμές χονδρικής και λιανικής για ψάρια και αλιευτικά προϊόντα. Δεδομένων των ήδη σημαντικών εισαγωγών ψαριών στη χώρα, με την αύξηση κατανάλωσης ψαριών στη Βουλγαρία, θεωρείται ότι θα αυξηθεί και το μερίδιο εξαγωγών ελληνικών ψαριών στη Βουλγαρική αγορά.

Η ήδη διαδεδομένη ελληνική γαστριμαργία στη Βουλγαρική αγορά εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής κίνησης από εύπορους Βούλγαρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, έχει οδηγήσει σε αλλαγή των διατροφικών προτύπων του μέσου αστού της Βουλγαρικής κοινωνίας. Προϊόντα ιχθυοπαραγωγής όπως τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, πέστροφα, συναγρίδα, στύρα, χταπόδι, όστρακα, μαλάκια κ.ο.κ. έχουν αποκτήσει μεγάλη ζήτηση στην βουλγαρική αγορά και ιδιαίτερα στα μεγάλα και πιο εύπορα αστικά κέντρα της χώρας, όπως Σόφια, Βάρνα, Μπουργκάς και Φιλιππούπολη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε όποιο γνωστό εστιατόριο που εξειδικεύεται στη ψαροφαγία πάει κανείς στη Σόφια, σε περίοπτη θέση στον κατάλογο αναφέρονται όλα τα παραπάνω ιχθυηρά με σήμανση ότι προέρχονται από την Ελλάδα και ότι είναι φρέσκα. Παράλληλα, στον κατάλογο κρασιών των εστιατορίων έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους «ετικέτες» που ταιριάζουν με θαλασσινά εδέσματα.