Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2026: «Απόδραση στην αμπελόεσσα χώρα των Αβδήρων»

Δημοσιεύθηκε στις 19/05/2026 10:09

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχοντας στον εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών καλεί το κοινό της Ξάνθης να αδράξει την ευκαιρία και να εξορμήσει σε μία περιήγηση σε χώρους όπου το περιβάλλον και τα μνημεία βρίσκονται σε αγαστή αρμονία. Επιδιώκοντας εναλλακτικές προσεγγίσεις προτείνονται δύο διαδρομές: η πρώτη για τους λάτρεις του ποδηλάτου και η δεύτερη για εκείνους που δεν εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο αλλά εμπιστεύονται και τις περιπατητικές τους ικανότητες. Με οδηγούς αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Ξάνθης οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν μνημεία που σχετίζονται με την αρχαία πόλη των Αβδήρων (τείχη, λιμάνια, αγροικίες, λατομεία) και βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από αυτή. Τα μνημεία έχουν αναδειχθεί με ήπιες επεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ (2014-2020) υποέργου «Ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Αβδήρων και Πόρων».

Σε όσους επιλέξουν την ποδηλατική διαδρομή συστήνεται να συμμετάσχουν με το δικό τους ποδήλατο και τα δικά τους προστατευτικά μέσα. Εναλλακτικά, η Εφορεία είναι σε θέση να παράσχει δωρεάν έως δέκα ποδήλατα σε ενδιαφερόμενους, με σειρά προτεραιότητας κατά τη δήλωση συμμετοχής. Οι ανήλικοι ποδηλάτες θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από γονέα. Για την αυτοκινητιστική διαδρομή είναι απαραίτητη η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου που να δύναται να κινηθεί σε ομαλό χωματόδρομο. Μικρός αριθμός συμμετεχόντων (25 άτομα) θα είναι εφικτό να κινηθούν με λεωφορείο που παραχωρεί ο Δήμος Αβδήρων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τη δήλωση συμμετοχής. Συστήνεται όλοι οι περιπατητές να διαθέτουν τα κατάλληλα παπούτσια πεζοπορίας, καπέλο, νερό και αντηλιακό.

Οι περιηγήσεις θα ολοκληρωθούν στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, όπου θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δροσιστούν στη σκιά του πλατάνου του αρχαιολογικού χώρου και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και η επιλογή διαδρομής στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Η δράση προσφέρεται δωρεάν και υλοποιείται με τη συνδρομή του Δήμου Αβδήρων.

Ημερομηνία δράσης: Κυριακή 24 Μαΐου 2026

Ώρα: 11:00 π.μ.

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Μαρία Χρυσάφη, Παγώνα Κατσάκη, Ευτυχία Κοσμίδου, Κωνσταντίνος Νταράκης

Παράλληλα, ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, θα είναι οι παρακάτω χώροι:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων: Πέμπτη 21.05.2026 έως Κυριακή 24.05.2026. Ωράριο: 08.30 - 15.30.
  • Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων: Πέμπτη 21.05.2026 έως Κυριακή 24.05.2026. Ωράριο: 08.30 - 15.30.
  • Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης - Κομνηνών: Κυριακή 24.05.2026. Ωράριο: 11.00 - 14.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25410 51003 και 51783 (Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων) / 25410 26026 και 25097 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης).