Διερεύνηση πρότασης συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε Ελληνο-Ρουμανικό Forum και B2B συναντήσεων στην Κραϊόβα

Δημοσιεύθηκε στις 31/01/2023 10:10

Στη συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης ελληνο-ρουμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στο πλαίσιο συναντήσεων με Φορείς στη Ρουμανία, έχει κατατεθεί πρόταση από ρουμανικής πλευράς στο Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου το έντονο ενδιαφέρον διοργάνωσης Ελληνο-Ρουμανικού Forum στην Craiova πρωτεύουσα της Περιφέρειας Oltenia. Στο Forum αφενός θα παρουσιασθούν οι προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με την Περιφέρεια και αφετέρου θα υπάρξει παρουσίαση μέσω περιπτέρων, ρουμανικών αγροτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά επίσης θα δοθεί η δυνατότητα για τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Αναλυτικότερα στο έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ Βουκουρεστίου προς το Επιμελητήριο Ξάνθης (επισυνάπτεται) αναφέρονται τα εξής :

1. Το ενδιαφέρον διοργάνωσης, έχει εκφραστεί τόσο προφορικά όσο και γραπτώς από τον Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ.Daniel-Sorin Gheba, ο οποίος εκλέγεται στην Περιφέρεια της Oltenia και είναι και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Ρουμανίας-Ελλάδας. Επιπρόσθετα και σε πρόσφατη web συνάντηση με κ.Βουλευτή και Πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητηρίου Dolj κ.Gabriel Vladut, ελέχθη ότι η τυχόν διενέργεια του Forum θα υποστηριχθεί και από τον Δήμαρχο της Craiova καθώς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημειώνεται παράλληλα ότι στην ανωτέρω συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος από το Ελληνο-Ρουμανικό Διμερές Επιμελητήριο το οποίο και από πλευράς του είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην διοργάνωση.

Σύμφωνα επίσης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Dolj, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής σε περίπτωση διεξαγωγής του Forum, περίπου 35 αγροτικές επιχειρήσεις (αναφέρονται δειγματοληπτικά: Παραγωγοί Δημητριακών, Αρώνιας, Μελιού, Κρασιού, Επεξεργασμένου κρέατος, Αυγών-βιολογικών Αυγών, Οργανικών Λιπασμάτων).

2. Το Forum προτείνεται να λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου στο Ξενοδοχείο Ramada στην Craiova, ενώ στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν και οι Β2Β συναντήσεις.

3. Στόχος αρχικά, από ρουμανικής πλευράς είναι να δοθεί η δυνατότητα σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργασίες με ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερο βαθμό δίδεται και η δυνατότητα σε τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων – τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργάτες στη Ρουμανία.

4. Όσον αφορά στην Craiova και στην Περιφέρεια Oltenia, αναφέρονται περιληπτικά τα εξής :

  • Η Περιφέρεια Oltenia, με έκταση 29.212 km² (σ.σ. περίπου το 1/5 της ελληνικής επικράτειας) και πρωτεύουσα την Craiova (αποτελεί ένα από τα βιομηχανικά και αγροτικά κέντρα της Ρουμανίας), βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας (απέχει περίπου 80 χλμ από τα βουλγαρικά και περίπου 100 χλμ από τα σερβικά σύνορα) και περιλαμβάνει πέντε νομούς: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt και Valcea, με συνολικά 40 πόλεις (11 Δήμοι και 408 Κοινότητες) και 2.066 χωριά. Οι σημαντικότερες πόλεις -πλην της Craiova- είναι : η Ramnicu-Valcea, το Turnu Severin, το Targu-Jiu και η Slatina. O συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 1,4 εκ.κατοίκους (περίπου 53% αστικός και 47% αγροτικός πληθυσμός). Από διοικητική άποψη, η Oltenia περιλαμβάνει 5 κομητείες (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), με 40 πόλεις (εκ των οποίων 11 Δήμοι, 408 Κοινότητες) και 2.066 χωριά.
  • Η Craiova απέχει από το Βουκουρέστι περίπου 230 χλμ (χρόνος οδήγησης περίπου 3 ώρες), ενώ από την Θεσσαλονίκη περίπου 8-9 ώρες οδικώς.
  • Αγροτική παραγωγή: κυρίως Δημητριακά, Φρούτα (κυρίως Δαμάσκηνα), Λαχανικά καθώς και κρασιά και προϊόντα κτηνοτροφίας.

Αναλυτική παρουσίαση της περιφέρειας και των προϊόντων, παρατίθεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ Βουκουρεστίου.