Ημερίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης για την «Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό»

Δημοσιεύθηκε στις 31/01/2023 13:00

«Κυκλική Οικονομία & Τουρισμός» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό”, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ELISSO.

Σύντομο χαιρετισμό στους παραβρισκόμενους απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης.

Η Ειδική Συνεργάτης του Επιμελητηρίου κα Ανθή Παναγιώτου – Project Manager του έργου, αναφέρθηκε στους στόχους και προτεραιότητες του έργου.

«Κυκλική Οικονομία & Τουρισμός» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του κ. Γιώργου Κρεμλή - Προέδρου της Σύμβασης Espoo, Προέδρου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ για το κλίμα και τον πολιτισμό, Μέλος ESAC, EBRD, Επίτιμου Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κ. Ιωάννης Νικολάου – Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ μίλησε με θέμα «Κυκλική Οικονομία, τουρισμός & ξενοδοχεία».

O Δρ. Αθανάσιος Καρακατσάνης, Διευθυντής Μονάδας Ανακύκλωσης, Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας μίλησε με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Sunlight Group: δέσμευση και στόχος»

Τέλος ο κ. Στεφάνακης Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για τις «Πράσινες λύσεις για την Κυκλική Οικονομία στη διαχείριση νερών και λυμάτων σε ξενοδοχεία»

Το έργο με τίτλο “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2023. Συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μολδαβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου είναι η επιλογή 68 ΜΜΕ (11 από την Ελλάδα, οι 9 από την περιοχή της Ξάνθης) στον τομέα του τουρισμού οι οποίες θα επωφεληθούν από χρηματοδοτική υποστήριξη για δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν τη διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία στον βιώσιμο τουρισμό καθώς και πράσινες επενδύσεις.

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης στο οποίο ο κύκλος ζωής των προϊόντων επεκτείνεται. Περιλαμβάνει κοινή χρήση, χρηματοδοτική μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό συνεπάγεται μείωση των αποβλήτων, καθώς το υλικό που προέρχεται από ένα προϊόν χρησιμοποιείται για ένα άλλο προϊόν στην οικονομία, μεγιστοποιώντας έτσι τη δημιουργία αξίας με το ίδιο υλικό.

Φωτογραφίες

Αρχεία